18 Şubat 2012

Marshmallowdan Şeker Hamuru Yapımı ve Kurabiyeler


        Uzun zamandır hep özenerek bakıyordum şeker hamuruyla çeşit çeşit, şekil şekil süslenmiş pastalara, kurabiyelere ama bir türlü cesaret edip deneyememiştim. O kadar uğraşıp sonunda beceremeyip hepsini atmak, uğraştığınla kalmak vardı...
        Sonunda marsmallow şekerleri eriterek de şeker hamuru elde edilebileceğini öğrenince karar verdim yapmaya.


    Şeker Hamuru:
 

               Marshmallowu nereden bulabiliriz derseniz farklı markalara ait ürünler de vardır belki ama Haribo'nun bu pembe ve beyaz renkli marshmallow şekerini Bim marketlerde bulabilirsiniz. (Tarifi öğrendiğim sitelerin çoğunda 3 paket şekerden yapılmış ancak ben becerememekten korkup denemek amaçlı sadece 1paket aldım ve okuduğum tarifteki malzemeleri de 1/3 olacak şekilde ekledim.)

               İlk olarak aldığımız marshmallow şekeri renklerine göre ayırdım. Ardından benmari usulü eritecek şekilde kapları su dolu tencere içine yerleştirdim. Orta ateşte ve arada bir karışarak şekerlerin erimesini bekledim.(Su kaynarken kapların içine su kaçmamasına dikkat edin.)

             
                  Erimeye başlayan şeker sakız gibi bir kıvam alıyor. Ardından eriyen şekerlere 1,5 yemek kaşığı su (1 paket olduğu için), bir çimdik tuz (çimdik ne garip kelimedir öyle) ve 1 bardak pudra şekeri ilave ederek yoğurmaya başladım. Aldığım tarife göre yumuşak ama ele yapışmayacak bir hamur elde etmeliydim ancak ben kıvamı yakalayamadığım ve elime yapışmaya devam ettiği için o kıvama kadar pudra şekeri eklemeye devam ettim. Bu sırada ellerime sakız gibi yapışan hamura baktıkça çok kez bu işe kalkıştığıma pişman oldum.:) Sonunda iyice yoğurduktan sonra kıvamı tutturunca top haline getirip şu şekilde hamurlar elde ettim:


                     Yanlış hatırlamıyorsam paketten 25 pembe, 20 beyaz şeker çıkmıştı. Bu yüzden pembe şeker hamurum daha fazla oldu. Hamuru yaptıktan sonra üzerine çok az margarin sürüp strech film ile kapladım.(Margarin hamurun strech filme yapışmaması için...) Bu şekilde 1 gün oda sıcaklığında bekleyen hamurumuzu artık kullanabiliriz.


    Kurabiye:

            Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki eğer şeker hamuruyla kurabiyelerinizi süslemek istiyorsanız çok iyi bildiğiniz yada çok lezzetli yaptığınızı düşündüğünüz tarifler olsa da hamurun pişerken yayılmaması ve uzun süre dayanıklı olması açısından bu tarif tavsiye ediliyor"muş". Ben de bilmiyordum ancak denedikten sonra zaten bu kurabiye tarifine bayıldım. Hem çok kolay, hem kısa sürede oluyor, hem de çok lezzetli. Sadece şeker hamuru için değil normal zamanda da yapmak isteyebileceğim bir tarif. Şöyle ki:

           125 gram yumuşamış tereyağ ve 1+1/4 su bardağı pudra şekeri mikserle krema kıvamına gelene dek karıştırılır. 1 yumurta eklenir ve karışana kadar karıştırılır. Üzerine 1 tepeleme tatlı kaşıpı tarçın eklenir, yine karışana kadar karıştırılır. 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta ve 4 su bardağı un da eklenerek elle yoğurulur. Yarım saat buzdolabında bekletildikten sonra unlanmış zeminde açılan hamur kalıplarla şekillendirilir.
180 derece fırında 10-15 dakika kadar pişirilir. Sonucunda da hem misss gibi tarçın kokulu hem de ağız da dağılan kurabiyeler elde edilir.

                 Hem şeker hamurumuz hem de kurabiyelerimiz hazır olduğuna göre geldik en uğraştırıcı ama en eğlenceli kısım olan süslemeye... Önce şeker hamurlarının kurabiye üzerine yapışması için kurabiye üzerine sulandırılmış bal sürüyoruz, gerisi ise biraz yetenek ve biraz hayal gücü...

                NOT: Kabul ediyorum hamur, kurabiye tamam da bu süsleme işini beceremedim. Bu yüzden bir kaç farklı şekil dışında hepsini kurabiye kalıbım ile kalp şeklinde süsleyip kolaya kaçtım.





                      (Çiçek üzerindeki çizgiler eşimin de sandığı gibi hamurun sertleşip çatlamasından değil, kendimce yapraklara bıçakla damar çizmeye çalışıp tabii ki becerememekten. :))


                  Tanıştırayım bu da arap bacı. :))))

                  


20 yorum:

  1. o arap bacıyı yemek istiyorum:))) çok ugraştırıcı degil mi elerinize saglık bende çok yaptım bunlardan hatta şuanda yapsam ne iyi olur ama mutfak soguk sogukta şeker hamuru açılmıyor kaldım böyle :)) ama sizinkiler çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. Nasıl da uğraşmışsın, itiraf etmeliyim arap bacıya bayıldım. çok ilginç bir tarif ilk fırsatta denemek isterim, ellerine sağlık, sevgiler
    Not: Ne olur yorumlardaki kelime doğrulamayı kaldır, çok zorlanıyorum okunmuyorlar...

    YanıtlaSil
  3. Bi zamanlar (malzeme bulma sıkıntısı yaşandığı dönemler),ben de bu şekilde şeker hamuru yapmayı denemiş ve bi kaç kez pastalarımı bu şekilde kaplamıştım.Çok çok uğraş gerektiren ve tadından da pek hoşlanmadığım,sadece görüntüsü güzel olan pastalarım olduğu için devamını getirmemiştim..
    Bir gün pasta malzemecisinin açıldığını öğrendim bizim burada ve doğumum için kurabiye denemesi yapmaya karar verdim.Bİ de hazır şeker hamurunu deneyeyim diyerekten aldım ve boşuna o kadar emek harcadığıma vahlandım.. Size de tavsiyem,bu tür işlere meraklıysanız hiç boşuna uğraşmayın marshmallowla..Alın hazır şeker hamurunuzu ve dilediğinizce oynayın onunla :) Çok daha zevkli ve kolay olduğunu göreceksiniz ;)

    YanıtlaSil
  4. Valla tebrik ederim azminizi ben okurken yoruldum gerçekden çok uğraş ve emek isteyen bi iş olmuş ama sonuç mükemmel ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Yorum kısmındaki kelime doğrulama kısmını kaldırırsan ii olur harfleri çözene kadar baya uğraştım benim gibi illa yorum yazacam diyenlere kolaylık olur
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. tarif iyiymiş bir kenara not edeyim. bende geçen gün bir türlü kıvamı tutturamayınca pişman olmuştum kurabiye yaptığıma :))

    YanıtlaSil
  7. maviii teşekkür ederim, çok uğraştırıcı "imiş", bende bilmiyordum bu kadar zor olduğunu ama başlayınca bitene kadar bırakamadım:)

    ANG beğendiğin için sağol ama maviii yedi bile arap bacıyı:)) bu arada uyarılarınız için sağolun kaldırdım kelime doğrulamayı.

    Haberok tavsiyen için sağol, bir daha denemek istersem böyle uğraşmayı göze alamam zaten:)bu arada uğraştırıcı evet ama tadı güzeldi, hazır şeker hamurlu kurabiye yemiştim ondan bir farkı yoktu.

    haskumaş teşekkürler, ben de yaparken yorulmuştum ama yazarken bir daha yoruldum:)

    Bahar eğer deneyeceksen şeker hamurunu bilmem ama kurabiyeyi tavsiye ederim, yaparsan kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  8. Şeker hamurunun böyle yapıldğığnı ilkkez öğrenmiş oldum. Teşekkür ederim. Yazınız çok eğlenceliydi okurken çok güldüm. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. bu tarifi öğrendiğime sevindim, arap bacıya bayıldım!

    YanıtlaSil
  10. teşekkürler Noblesse, arap bacı da beğenildiği için mutlu oldu:)

    YanıtlaSil
  11. ÇOK FARKLI BİR BULUŞ ÇOK BEĞENDİM :))

    YanıtlaSil
  12. teşekkürler yağmurun dünyası, ben de başkasından gördüm ama ilk kim bulduysa iyi akıl etmiş:)

    YanıtlaSil
  13. bende o şekerlerden denemiştim ama çok ağır kaçmıştı tadı şeker baymıştı :) sizinkisi nasıldı acaba ?

    YanıtlaSil
  14. Mihrimah Sultan dediğin gibi hafif bir tat değil ama tarçın ve şeker birbirini dengeliyor. Birde farkettimki şeker hamuru ne kadar kalın olursa o kadar çok tatlı oluyor bu yüzden çok ince açmıştım şeker hamurlarını. Belki sizinki kalındı ha? Bir şans daha vermek lazım marshmellowa:)

    YanıtlaSil
  15. Kac saatlik bir iş bu? ben de yapmaya karar verdim de:)

    YanıtlaSil
  16. Hayırdır kime?:) Valla sadece şekeri hamur haline getirmek rahat yarım saat, kurabiyeler de yarım saat sürse, süslemeler de öyle... Sen de 1,5 ben diyim 2saat:) Ama tabi yapan kişiye göre değişir. Bu arada naaapıyorsun ya görüşemiyoruz?

    YanıtlaSil
  17. bos ugraslar mudurunun bos arkadasimi:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ismini vermek istemeyen bir hayranım:)))

      Sil
  18. bn şeker hamurunu 1 gün bekletmeden hemen kullansam bisey olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen de kullanabilirsiniz tabii ki. 1 gün bekletmek yalnızca daha iyi kıvam elde edebilmek için.

      Sil